Sakit pinggang tak selalu menandakan gejala penyakit ginjal

Lokasi buah pinggang yang ada di pinggang sering membuat orang menjadi salah apabila mengalami sakit di bahagian itu. Selalunya, sakit di pinggang dianggap sebagai gejala sakit buah pinggang.

Pakar Penyakit Internist, Tunggul D. Situmorang, mengatakan bahawa banyak sakit belakang  bukanlah sakit buah pinggang. Bukan itu sahaja, banyak kesakitan buah pinggang yang tidak didahului oleh lumbago.

Umumnya sakit pinggang itu di tengah. Ginjal kan ada di sebelah kanan dan kiri. Kalau sakit di tengah sudah pasti bukan sakit buah pinggang, walaupun sakitnya menjalar. Baca juga: sakit belakang sebelah kanan

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk memastikan adanya gangguan fungsi buah pinggang pada seseorang, kata Tunggul, dilihat dari keadaan urinnya. Jika air kencing kelihatan berawan atau bergelora, berhati-hati dengannya. Bacajuga: cara nak hilangkan parut jerawat dalam masa 1 hari

Frekuensi kencingnya juga diperiksa. Kalau letak sakit pinggang tidak menyokong, urinnya juga normal, sudah pasti bukan sakit buah pinggang.

Satu lagi cara yang boleh dilakukan adalah dengan pemeriksaan ultrasound (ultrasound). Dengan cara itu, keadaan buah pinggang boleh dilihat secara langsung.

Stump menjelaskan, terdapat beberapa tanda dan gejala apabila seseorang menderita penyakit ginjal kronik. Dia menyebut kehadiran gangguan rasa juga patut dilihat.

Selain itu, tidak nafsu makan, mual, muntah, berat badan menurun, lesu, gatal-gatal, gangguan tidur, tekanan darah tinggi, dan melebarnya urat di leher juga boleh menjadi tanda adanya gangguan fungsi buah pinggang.

Keadaan lain yang boleh dijadikan tanda adalah adanya cairan pada selaput jantung dan paru-paru, otot-otot mengecil, adanya gerakan-gerakan tidak terkawal atau kekejangan, kulit kasar, sesak nafas, serta kebingungan.

Biasanya kekeliruan berlaku kerana kerja otak terjejas. Ini disebabkan oleh adanya virus atau toksin dalam darah. Keadaan ini disebut encephalopathy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *